Korisnici informatičkih resursa na SFSB

Poštovani korisnici.

Sva komunikacija studenata i djelatnika Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu ima se odvijati putem elektroničkih identiteta dodijeljenih od strane ustanove (e-identitet i e-pošta s domenom sfsb.hr) prema odluci Dekana.

Elektronički identitet u sustavu visokog obrazovanja AAI@Edu.Hr

Studentima će elektronički identitet biti automatski dodijeljen pri upisu ili se može kreirati na posebni zahtjev studenta. Detaljnije o elektroničkom identitetu na doljnjim poveznicama.

Elektronički identitet studenta se automatski gasi nakon 90 dana od gubitka statusa studenta odnosno gubitka studentskih prava bez posebne obavijesti i napomene. Gubitkom elektroničkog identiteta, student gubi i mogućnnost pristupa nekim mrežnim uslugama (elektronička pošta, studomat, fakultetski račun za Office 365 i/ili Google aplikacije i ostale tomu slične mrežne usluge).

Napomena: Promjenom studija: preddiplomski, razlikovni, diplomski, poslijediplomski, mijenjaju se i korisnički podaci studenta pa je nužno podići nove podatke na studentskoj referadi.

AAI@EduHr - elektronički identitet

Elektronički identitet koristi za više namjena i treba primijeniti sve mjere opreza kako ne bi došlo do gubitka korisničkih podataka.

Korisnik može administrirati svoje podatke na adresi: https://www.sfsb.hr/ldap/

Mrežna verzija aplikacije Studomat: https://www.isvu.hr/studomat/

Prijava na fakuktetsku elektroničku poštu: https://webmail.sfsb.hr/
(ne treba unositi dio korisničkog imena @sfsb.hr)

Gubitak podataka (lozinke) elektroničkog identiteta

U slučaju da se korisnik ne može prijaviti niti na jednu od gore navdenih adresa svojim elektroničkim identitetom novu lozinku može dobiti samo osobnim dolaskom u Studentsku službu fakulteta. Podaci se ne šalju elektroničkim putem.

 

Eduroam installer (Fakultetska bežična mreža i bežična mreža u Studentskom domu)

Eduroam Installer - najjednostavniji način za preuzimanje i instalaciju eduroam postavki.

 

Sustav Office 365

Djelatnici i studenti imaju pravo na korisnički račun u sustavu Office 365. Za razliku od drugih fakulteta, koji su s korištenjem ovog sustava krenuli poslije SFSB te zbog drugih tehničkih razloga, na našu instancu Officea 365 prijava se vrši posebnim korisničkim računima, a ne elektroničkim identitetom.

Za dobivanje računa u sustavu Office 365 potrebno je poslati poruku elektroničke pošte sa zahtjevom za otvaranje korisničkog računa na adresu administratora sustava mmazurek@sfsb.hr.

Djelatnici i studenti koji imaju korisnički račun u sustavu Office 365, imaju i pristup Microsoft Azure Tools for Teaching (prije Imagine i DreamSpark).

Popis i dohvat softvera:

Prijava SFSB korisnika na Microsoft Azure Tools for Teaching (prije Imagine i DreamSpark)

 

Autodesk proizvodi

Prijaviti se preko stranice:

https://www.autodesk.com/education/free-software/all

te ostvariti pristup na sve Autodeskove proizvode besplatno.

 

Posebne usluge za CARNet korisnike

mojOblak

Srce je pokrenulo novi sustav za udaljeno pohranjivanje podataka - MojOblak. Sustav se temelji na softveru ownCloud i zamijenio je uslugu GSS.

Osim pohrane podataka, sustav omogućuje i razmjenu podataka među korisnicima, javni pristup dijeljenim podacima te nekoliko korisnih aplikacija poput kalendara, galerije slika ili kolaborativnog uređivanja dokumenata. Sustavu možete pristupiti na adresi: http://mojoblak.srce.hr.

Autentikacija korisnika izvedena je uporabom identiteta u sustavu AAI@EduHr.

 

Filesender

http://filesender.srce.hr

FileSender je web usluga koja korisnicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja omogućava jednostavno i sigurno slanje proizvoljno velikih datoteka. Usluga je zasnovana na projektu FileSender. Korisnici pristupaju usluzi uporabom svog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Korisnici koji se nalaze izvan federacije AAI@EduHr mogu uslugu koristiti preuzimanjem vaučera poslanog od strane autenticiranog korisnika.

Navedena usluga pruža se za razmjenu velikih datoteka koje obuhvaćaju podatke prikupljene u istraživačkim projektima, koje integriraju multimedijalne sadržaje kao i u drugim slučajevima kada slanje datoteka nije moguće ili prikladno korištenjem uobičajenih alata za slanje podataka kao što je elektronička pošta.

S obzirom da usluga poslane datoteke smješta privremeno, odnosno briše ih nakon određenog vremena, usluga nije namijenjena za razmjenu datoteka koje trebaju biti trajno dostupne.

Trenutna ograničenja pri korištenju usluge su:

  • veličina pojedine datoteke koju korisnik može poslati je 10 GB
  • pohrana pojedine datoteke vremenski je ograničena na najviše 5 dana
  • poruku o dostupnosti datoteke moguće je poslati na najviše 10 primatelja

Svi ostali uvjeti prihvatljivog korištenja usluge FileSender regulirani su pravilnikom.


Impressum

Poveznice